İlk Hafta Neler Olur?
İlk bir hafta tellerinize alışma süresidir ve bu süre içerisinde oluşabilecek problemler geçicidir.
Başlarda dudaklarınızda bir dolgunluk hissedebilirsiniz . Zamanla bu durum geçer ve bir süre sonra tel/apareyinizin varlığını unutursunuz. İlk birkaç gün, ısırma sırasında dişlerinizde sızlama hissedebilirsiniz. Bu durum dişlerin hareketlenmeye başlamasıyla ilgilidir. Genelde gerekmemekle birlikte, çok rahatsız edici olursa günde 1 veya 2 defa ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Nadiren, baketlerin üzerinde bulunan çengel şeklindeki çıkıntıların sürtünmesinden dolayı dudak veya yanağınızda aft tarzında yaralar oluşabilir. Bu durumda yara iyileşene kadar günde 2-3 kez tuzlu suyla gargara yapmak faydalı olacaktır.
İlk bir ay içerisinde bazı braketlerde kopma olabilir. Bu durumda ağrı, acı ya da bir rahatsızlık hissedilmiyorsa normal randevu tarihinde doktorunuza gitmeniz yeterlidir.
Dudağınıza veya yanağınıza sürekli iğne gibi batan ve acı veren bir durum olursa lütfen randevu alınız.
Tedavi süresi;
– ortodontik bozukluğun durumu,
– büyüme ve gelişim süreci,
– bireysel biyolojik yapı (kemik yoğunluğu, diş hareket hızı vb.)
-randevuların düzenli takibi
gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Ortalama olarak:
-Diş çekimi yapılmadan uygulanan ortodontik tedaviler: 12 – 24 ay arası
-Diş çekimi yapılarak uygulanan ortodontik tedaviler: 12 – 36 ay arası
-Prtotetik uygulamalara hazırlık: 6 – 12 ay arası
-Basit düzeltmeler (tek diş vb.): 6 – 12 ay arası
-Erken yaşta başlanan tedaviler: 2 – 5 yıl arası
Tedavi süresi hakkında detaylı bilgi almak için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Tedavi maliyeti
– Tedavi tekniğine ve uygulama yerine göre değişmekle birlikte ortalama: 4000tl – 8000tl arasında,
– Invisalign tedavilerinde: 2500$ – 5000$ arasındadır.
Tedavi bitimi ve sonrası
Doktorunuz uygun gördüğünde, tedavi sonlandırılır.
Her ortodontik tedavinin sonunda, dişlerde çok az da olsa hareket etme eğilimi söz konusudur. Tedavi bitimindeki durumun korunması amacıyla pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır.
Dolayısıyla teller veya diğer apareylerin çıkması tedavinin tamamen bittiği ve artık doktorunuzu görmeyeceğiniz anlamına gelmez.
Tedavi sonrasında doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarla kontrollere gelmeniz gerekmektedir.
Pekiştirme tedavisi, doktorunuzun uygun gördüğü süreyle şeffaf dişliklerin kullanılması veya dişlerin iç yüzeyine ince bir tel yapıştırılması ile yapılır. Bu apareylerin kullanımı konusunda doktorunuzun önerilerine ciddiyetle uymanız gerekmektedir.
Diş telleri zararlı mı? / Çürük oluşturur mu?
Diş tellerinin (braketler) diş minesine ve ağız dokularına kalıcı hiçbir zararı yoktur.
Tedavi başlangıcında yanak ve dudak içi dokular adapte olana kadar, ilk bir hafta içinde aft tarzı yaralar bazen görülebilir. Bunlar geçicidir.
Ortodontik tedavi sırasında gerekli bakım yapılmadığında, diş minesinde dekalsifikasyon (beyaz leke) ya da çürük görülebilir. Bu durum diş tellerinden değil, hijyen eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Tedavi sonrası dişlerim bozulur mu?
Ortodontik tedavi sonrasında dişlerin tekrar bozulmaması (nüks) için pekiştirme uygulamaları yapılmaktadır. Nüks oluşmaması için tedavi bitiminden sonra da düzenli takip gerekmektedir.
Pekiştirme amacıyla dişlerin iç yüzünde yapıştırılan koruyucular (sabit retainer), dişleri bütünüyle kapsayan ince şeffaf plaklar (SX plakları), koruyucu damaklıklar (Hawley plakları) kullanılmaktadır.
Bir ortodontik tedavinin başarıya ulaşabilmesi için, tedavi bitiminden sonra 1ay, 3ay, 6ay ve yılda bir takip gerekmektedir.