Skip to content Skip to footer

Diş Telinin Zararı Var Mı

Diş telleri ağız içinde ki estetik bozuklukları gidermek için yapılır.Dişlerin üzerine takılan braketler dikkatli ve özenli bir şekilde takılırsa, dişlere hiçbir zararı olmaz. Burada dikkat edilmesi gereken en birinci husus diş tellerinin malzeme kalitesi ve hastanın ihtiyacına göre braket seçimi olacaktır. Bunlara dikkat edildiğinde bir sorun teşkil etmez. Diş teli tedavisi bittiğinde sanki dişler üzerine hiçbir uygulama yapılmamış gibi aynı ilk hali gibi eski halinde kalır. Kanıtlanmış bir yan etkisi veya zararı görülmemiştir.

Diş Teli Konuşmayı Etkiler Mi ?

Dişlerin ön kısmına takılan metal diş telleri konuşmayı hiçbir şekilde etkilemez. Bunlar dile hiçbir müdahalesi yoktur. Bu yüzden rahatlıkla bu teller ile konuşma fonksiyonu çalışır. İçten takılan diş tellerinde yani lingual dediğimiz diş teli çeşiti dişe takıldığında ise, bir miktar pelteklik bazı hastalarda görülebilir. Bu da dişin arka kısmına ve dile yakın olduğu içindir. Gözle görülür abartı bir konuşma kaybı yaşanmaz.

Bir diğer tedavi yöntemi olan plaklar içinde aynı şey geçerlidir. Dile temas olduğu için bir miktar kayma bazı hastalarda o da görülebilir. Bu da geçici bir durumdur. Çünkü Bir süre sonra alışkanlık kazanıldığında bu da geçecek ve ağzınızda plak olsa bile konuşmada alışkanlıktan dolayı peltekleşme olmayacaktır.

Diş Teli Ağrı Yapar Mı ? 

Diş teli ilk takıldığında dişin köklerine baskı yapmasından dolayı bir miktar sızı yapabilir. Bu Doğal bir süreçtir. Bu sızı hızlı diş teli dediğimiz fastbraces tekniği uygulandığında bu ağrı çok az seviyelere iner. Hatta bazı hastalarımızda hiç olmaz. Genel olarak her yöntemde de dayanılmaz ağrılara veya sızılara neden olmaz. Diş köklerinin baskıya uygulaması ile oluşan bu ağrı bir süre sonra kendiliğinden fark edilmeyecek hale döner.

Diş Teli Yemek Yemeği Engeller Mi ? 

Diş teli olan bir hastanın yemek yeme alışkanlıklarında bir takım geçici değişikliklere gitmesi gerekir. Diş teli yemek yemeği etkilemez. Fakat ön dişler ile bir şeyin ısırılmamasına dikkat edilmelidir. Bir bıçak ile küçük parçalar haline getirip o şekilde ağız içinde sadece çiğneme hareketi yapılması gerekir. Ayrıca yapışkan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi diş telinin zarar görmesini engeller. Gazlı içecekler ve abur cubur diye tabir ettiğimiz tüm yiyecek ve içeceklerden bir süre uzak kalınması gerekir.

Diş Telleri Diş Fırçalamaya Engel Olur Mu ? 

Ağız içinde diş teli olan bir hasta için özel diş fırçalama yöntemleri vardır. Bunlar ilk diş teli takıldığından doktorunuz tarafından öğretilir. Ondan sonra hasta bunu uygular. Diş tellerinin arasında yiyecek kalmaması gerekir. Diş teli bakımını ne kadar iyi yaparsak o kadar güzel sonuç alacağımızı da bilmeniz gerekiyor. Sonuç itibari ile diş telleri diş fırçalamayı engellemez. Aksine diş fırçalama alışkanlığını kaybetmiş hastalarımız için yeniden bu alışkanlığı kazanmasında yardımcı olacaktır.

Diş Teli Dişlerde Çürümeye Neden Olur Mu ?

Diş teli tedavisi esnasında çoğu hastanın ilk sorduğu sorular arasında dişlerin baskı uygulandığı noktada dişlerde çürüme olur mu. Bu sorunun net cevabı hastanın kendisindedir. Çünkü hasta doktor tarafından verilen proğrama harfiyen uyması gerekir. Yani diş teli bakımını her yemek sonrası ve yatmadan önce diş tellerinin temizliğini yaptığı sürece dişlerin de çürümeler olmaz. Ama diş telini takıp sonra hiçbir şey ile ilgilenmemek başka diş sorunlarına da neden olabilir.

Diş Telleri, Dişlerde Leke Kalmasına Neden Olur Mu ?

Diş telleri dişlerde leke bırakmaz. Diş teli tedavisi aslında düzgün ağız içi hijyeni sağlamak için yapılır. Bu tedaviye başlandığından ortodonti uzmanınız tarafından nasıl diş teli temizliği ve nasıl fırçalama yapılacağı hakkında detaylı bilgi verilir. Bunlara uyulduğu sürece diş telleri dişlerde kalıcı leke yapmaz. Ama hasta hiç diş bakımına özel göstermez ise, ve hiç diş fırçalamıyor ise, dişlerde beyaz lekeler oluşabilir. Bu gibi durumlarda ise, özel diş macunları ile bu lekeler giderilmektedir.

Bir yorum bırakın